Սևանա Խճանկար

Համերի քարտեզում չկա ճանապարհ, որը չի անցնում ստորջրյա գունեղ ու զարմանահրաշ աշխարհով: Սևանա լճի խորհրդավոր ակունքներից՝ նույնքան խորհրդավոր ու բացառիկ ուտեստ, որի արարման ձեռագիրը բնորոշ է միայն մեր խոհարարին։ 


Համերի ճանապարհը մեզ տարավ կապուտաչյա Սևանի ստորջրյա աշխարհ՝ բացահայտելու  նրբահամ և հյութեղ հայկական Սևանա սիգի ու արքայական իշխանի յուրահատուկ համադրությունը։ 


Ուտեստի առաջին շերտում լայմի հյութով ու ֆրեշով, աջինամոտոյով, քունջութի ձեթով, կոճապղպեղով, միրինով,  միցուկայով, սակեով, սոյայով, չորացրած ճապոնական շիտակե սնկով, կոմբո ջրիմուռներով, և թունա ձկան ֆերմենտացված մանրահատիկներից՝ բոնիտայով պատրաստված սոուսն է։ 


Հաջորդ շերտում աղով, շաքարով ու սամիթով մարինացված սիգն ու իշխանն են, որոնք միաձուլված են տրանսգլյուտամինազա ֆերմենտով։
Ուտեստն ամբողջացնում են համեմով և ձիթապտղի յուղով համեմված  ավոկադոյի կրեմն ու կարմիր ձկնկիթը։ Մեր  շեֆ-խոհարարը  այս  շերտերի միաձուլման արդյուքում էլ ստացել է  Սևանա լճի  ստորջրյա գունեղ   խճանակարը։ 


 

a